Кой български град е известен като Малката Виена? Това е прякор

...
</TD
>Кой български град е известен като Малката Виена? Това е прякор
Коментари Харесай

Защо Русе е известен като Малката Виена?

Кой български град е прочут като " Малката Виена "? Това е прякор на един от огромните ни градове, а през днешния ден Ruse24.bg ще ви опише по какъв начин и по кое време се е появил. Образците на европейска архитектура тук са повече, в сравнение с в който и да било български град. Той е най-големият български град на река Дунав. Познахте ли кой е този град? Това е Русе, който поради красивата архитектура на постройките, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, е именуван " Малката Виена ".

Първата аналогия, която се набива на очи е, че и двата града са разположени на река Дунав и е обикновено комерсиалните им връзки да са доста мощни. Също по този начин доста русенци пътуват до австрийската столица. Русе е повлиян от Виена и във връзка с постройките и тяхната архитектура. Благодарение на своето удобно географско разположение и добро  ръководство на шефа на Дунавския вилает - Русе се трансформира в град, който

е предпочитан за седалище на дипломатическите задачи по времето, когато България е под турско иго. 

Множество авторитетни европейски страни като Австро-Унгария, Русия, Гърция, Русия, Великобритания, Италия и Прусия, Франция, Белгия, Холандия, Румъния и  Испания избират точно Русе за седалище на своите дипломатически задачи. Така европейската просвета прониква на територията на Русе. Тези консулства се резервират в града и след Освобождението, когато Русе е най-големият град в Княжество България. Русенци стартират да пътуват с параходи до Виена, стартират да изпращат децата си да учат там, както и в други градове като Грац и Будапеща. По улиците на града се разхождат хора, които говорят  българския, немски, турски, арменски, иврит, френски. Благодарение на това, че градът се намира до река Дунав, търговията процъфтява.  Архитектурата на града е непокътната през годините и му придава една неповторима атмосфера, тъй като Русе наподобява на европейски град от Западна Европа. 

Тук работят плеяда известни архитекти, които имат доста огромна заслуга градът да наподобява по този метод. Има много обществени здания, които са построени в неокласически жанр, присъщ за европейските градове през втората половина на XІX век. Тук може да видите детайли на барок, готика, подем.

Кои са най-красивите здания в Русе, които обезателно би трябвало да видите, в случай че не сте родени в града и не живеете тук. Най-впечатляващата постройка е Театъра или Доходното здание, открита през 1902 година. Конкурсът за архитектурния план е извоюван от виенския проектант Раул-Паул Бранг, който спечелил и награда от 1500 златни лв. с проекта си в неокласически жанр. Сградата има красива фасада и седем фигури на покрива.

Те са знаци на изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, защитата и свободния полет на духа. Най-отгоре е признакът на търговията – Меркурий. В края на ХІХ в. и началото на ХХ век, русенските улици -  " Александровска ", " Княжеска ",  " Пиротска ", “Търговска " ( " Славянска " ) и " Николаевска ", наподобяват превъзходно, тъй като на тях са ситуирани стилни здания.  

Интересна забележителност е и Музеят на градския обичай, наричан още " Къщата на Калиопа ". През 1889 година Русенската община доставя гранитни павета създадени в кариерата Сан Рафаел край френския град Марсилия. Русенската фабрика " Труд " пък стартира да създава керамични павета и тротоарни плочки. Ето това е повода тротоарите и улиците да изглеждат впечатляващо. Първата административна постройка в България след Освобождението е Окръжното ръководство в Русе (днес Исторически музей), построена през 1882 година по план на виенския проектант Фридрих Грюнангер. 

Мъжката гимназия " Княз Борис " (днес " Христо Ботев " ), както и постройката на 

Търговско-индустриалната камара също заслужават внимание. В момента във втората постройка се обитава Регионална библиотека " Л. Каравелов ". Тези здания се намират на площад  " Ал. Батенберг " е издигната банката на братя Симеонови, по-късно Русенска Популярна Банка, а в този момент " Банка ДСК ". Старото музикално учебно заведение на ул. “Борисова “, която е единствената постройка в готически жанр.

По план на Едуард Винтер е издигнат православния храм " Всех святих ",  опустошен през 1975 година, с цел да отстъпи място на Пантеона на възрожденците. Католическият храм " Свети Павел от кръста " е издигнат по самодейност на полски офицери и в него се намира първият в България църковен орган. Забележителна е и градската градина, където се намира Паметникът на свободата, изработен от италианеца Арнолдо Дзоки. Този монумент се е трансформирал в знак на Русе и е част от неговия герб.

В града има толкоз доста красиви здания, ще е мъчно да изброим всички, като част от тях са банка " Буров ", постройките на Застрахователно сдружение “България ", банка " Гирдап ", хотел " Тетевен ", бирария Стефан Гъдев, Католически интернат " Нотр дам де Сион " (сегашната Английска гимназия). Всичко това дава на русенци цялостното съображение и самочувствие да не престават да назовават с горделивост своя град " Малката Виена “.

Русе е град отличник за страната ни. Какво имаме поради. Тук преди Освобождението за пръв път има модерна печатница. В този град за пръв път у нас улиците получават имена. Както към този момент сме ви разказвали тук  е издигната първата железопътна линия – сред Русе и Варна, като тук се намира най-старата железопътна гара у нас. В града е построена и първата фабрика за алкохолни питиета. След Освобождението нещата не се трансформират, тъй като в Русе е основана първата частна банка, първото застрахователно сдружение, първата фабрика за обработка на кожи, първата плетачна фабрика, първата метеорологична станция, първата пивоварна, първата фабрика за произвеждане на сапун, фабрика за произвеждане на мебели, първата комерсиална камара, първото техническо сдружение. 

Може да посетите и две къщи, които тясно са свързани с нашата история. Това са домовете на Захари Стоянов и баба Тонка. Всъщност, Захари Стоянов е роден в Медвен, само че смята Русе за собствен втори роден град. Любопитно е, че след Освобождението той се дами за най-малкото дете на Баба Тонка – щерка й Анастасия, като двамата живеят в Русе. В Музея на превоза може да видите действителните вагон-салони, в които са пътували княз Александър Батенберг, княз Фердинанд I и цар Борис III. Всичко това, което изброихме досега дава цялостното съображение на хората да назовават град Русе - " Малка Виена ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР